V našej sérii článkov vám pravidelne predstavujeme druhy fasád. Predstavili sme vám už klasické omietkové, drevené, kamenné či moderné presklené. Dozvedeli ste sa, aké sú to kontaktné a kompaktné odvetrávané fasády. Teraz prichádza na rad ďalší druh fasády. Betónová fasáda 21. storočia nemusí byť fádna a nudná. Poďme sa spolu pozrieť na to, akú kreativitu a možnosti vám môže priniesť betónový obklad fasády.

Jedinečné vlastnosti

Ak sa bavíme o výbere fasády, vždy je pre klienta na prvom mieste dizajn a výsledný efekt. O tom niet najmenších pochýb. Veď fasáda je tvárou celej stavby. Estetická stránka je vždy prvotným kritériom. Následne však treba zvážiť aj ďalšie vlastnosti, ktoré môžu rozhodnúť v prospech či neprospech konkrétneho druhu fasády. Pokúsime sa vám preto predstaviť vlastnosti betónového fasádneho obkladu ešte skôr, ako prejdeme ku konkrétnym typom betónových fasád.

Odolnosť – betónová fasáda už z princípu nebude ľahkým orieškom. Spracovanie betónových fasádnych panelov je kombináciou betónu a sklených vlákien. Tým pádom je vytvorená fasádna doska, ktorá je odolná voči poveternostným vplyvom, UV žiareniu a oplýva takisto vysokou farebnosťou, ktorá dodáva betónu živosť. Je extrémne odolná voči tlaku.

Flexibilita – betónová fasáda nie je určená iba pre megalomanské stavby a developerské projekty. Čoraz častejšie sa betónová fasáda využíva aj pri bytovej výstavbe či rodinných domoch. K dispozícii sú rôzne farebné textúry a betónová fasáda tak môže získať prirodzené prírodné pigmenty ako i abstraktný imidž. Kombinovať môžete horizontálne či vertikálne kotvenie fasády.

Jednoduchá montáž – samozrejme, montáž betónového obkladu fasády si vyžaduje školených pracovníkov, ktorí presne vedia, ako pri takejto montáži postupovať. Fasádne panely z betónu majú variabilnú veľkosť. Veľmi dôležité je teda ukotvenie, resp. samotná inštalácia fasády. Fasádne panely môžu byť montované horizontálne alebo vertikálne s upevnením na hliníkovú nosnú konštrukciu.

Ohňuvzdornosť – tento druh materiálu spĺňa všetky medzinárodné normy a ustanovenia, ktoré zaručujú maximálnu odolnosť voči ohňu. Materiál je absolútne nehorľavý.

Jednoduchá údržba – starostlivosť o tento druh fasády je minimálna. Fasáda spĺňa environmentálne normy, čo znamená, že produkt je ekologicky šetrný voči životnému prostrediu. Po montáži nie je nutná žiadna špeciálna starostlivosť.

Betónový obklad fasády

Na výrobu betónových fasádnych panelov využívajú producenti z 90 % prírodné suroviny (cement). Betón vo svojej podstate prírodným produktom aj je. Práve to charakterizuje jeho prirodzenosť a trvácnosť. Živosť betónovej fasáde dnes dodávajú samozrejme farby. Tie sa postarajú o unikátny vzhľad a variabilný pigment.

Svet betónových fasád prešiel veľkými zmenami. Svojimi vlastnosťami vytŕčal z davu vždy, no i tak to dokázali výrobcovia ešte o kúsok povýšiť. Najpoužívanejšie fasádne panely z betónu sú kombináciou betónu a sklených vlákien, ktoré spájajú to najlepšie z oboch materiálov. Typickým reprezentantom takýchto panelov je výrobca FibreC. Betónové dosky je možné vyrobiť v štandardnom alebo v akomkoľvek individuálnom rozmere. Tento výrobca ponúka 12 farebných prevedení a rôzne typy textúr dosiahnuté pieskovaním. Máte možnosť ich využiť ako v exteriéri tak i v interiéri.

Možné je vyrobiť aj 3D profily, ktoré dávajú architektom možnosť vyhrať sa s detailmi a vytvoriť niečo unikátne.

Pohľadový betón

Počuli ste už o pohľadovom betóne? Kombinácia materiálov je v zásade rovnaká ako v prípade klasických betónových panelov. Pohľadový betón je kombináciou polymércementu a sklenených vlákien. Opäť ide o druh odvetrávanej fasády, ktorá sa kotví na nosnú konštrukciu.

Dosky z pohľadového betónu sa vyznačujú vysokou tlakovou odolnosťou až 100 Megapascalov a extrémnou trvanlivosťou a farebnou stálosťou. Veľký formát dosiek dosahuje hrúbku od 10 do maximálne 15 mm. Vyrobiť panely z pohľadového betónu umožňuje určiť si individuálne parametre. Vzhľad je autentický, špecifický a navyše je materiál vodotesný a nehorľavý. Betónová fasáda z tohto typu betónu je najčastejšie k videniu v mnohých vysokopodlažných budovách, garážach a pochopiteľne i pri rôznych stavebných projektoch.

Betónové tvárnice

Jedným z pomerne bežných riešení sú stavby z betónových tvárnic. Takáto fasáda vo svojej podstate nepotrebuje žiadnu úpravu a je tak vytvorená priamo nosnými stenami. Izolácia sa umiestňuje z vnútra, pričom sa využívajú termoizolačné panely zo sadrokartónovej dosky, tepelnej izolácie, penového polystyrénu a parozábrany. Takéto riešenie sa využíva pri výstavbe nízkoenergetických stavieb.

Prípadne je možné betónovú fasádu odliať v celku, kedy dosiahnete ucelený efekt celej fasády.

Keramický dom

Jedná sa o montované keramické domy, ktoré naberajú posledné roky na popularite. Prečo keramický dom? Ide o tzv. keramický betón, ktorý sa skladá z keramických guličiek a betónu. Keramické guličky možno poznáte pod názvom Liapor alebo Siopor. Tie sa používajú pri výrobe keramického betónu najčastejšie. Majú dobré teplnoizolačné vlastnosti, no zároveň pri zmiešaní s betónom docielime omnoho ľahšiu zmes.

Montážne steny sa vyrábajú debnením. Priamo pri výrobe sa natiahnu elektrické káble, krabičky či izolácia. Samozrejme, vŕtať do steny môžete aj dodatočne. Ide o ekonomické riešenie, ktoré má kvalitné vlastnosti a zároveň ide o cenovo najdostupnejšie riešenie.

Stamp raznice

Medzi betónové druhy fasád by sme mohli zaradiť aj umelý kameň, keďže odliatky umelého kameňa sú vytvárané aj zo sklocementu alebo sklovláknobetónu rovnako ako aj pohľadový betón. Teraz vám však predstavíme niečo zaujímavejšie. Počuli ste už o stamp razniciach? Vytvoriť si vlastnú fasádu totiž už môžete aj vy.

Ide totiž o silikónové a polyuretánové stamp formy, ktoré vám umožňujú vytvárať si vlastnú štruktúru fasády. Ide o kontaktný druh fasády. V tomto prípade na odizolovanú stenu nanášate podkladovú hmotu, resp. sieťku, a až následne nanášate flexibilné lepidlo. Táto vrstva sa natrie separátom a následne sú na rade raznice. Tie viete kúpiť v rôznych štruktúrach i veľkostiach. Tehla, drevo, kameň alebo iné prevedenia, ktoré vám dávajú na výber v oblasti dizajnu. Samotné formy už potom len razíte na stenu a vytvárate tak jedinečný a nezameniteľný druh fasády.