Čistenie fasády rýchlo a jednoducho

Ako zbaviť fasádu nečistôt? Určite súhlasíte, že fasáda je tvárou každého domu či budovy. Okrem toho, že odoláva vplyvom počasia, a teda dažďu či UV žiareniu, musí si poradiť aj s rôznymi toxickými látkami a výparmi v podobe prachu, dymu, smogu či exhalátov z áut. Všetky tieto faktory časom ovplyvňujú celkový vizuál každej fasády.

Niektoré druhy fasád sú odolnejšie, iné pre zmenu náchylnejšie. Už pri výbere by ste teda mali myslieť na to, akým podmienkam a vplyvom bude vaša fasáda čeliť. Ak máme hovoriť z vlastných skúseností, kompaktné panely patria k najodolnejším a najjednoduchšie udržiavateľným fasádam. Predurčuje ich k tomu kvalita materiálov i proces výroby. Rovnako tak existujú aj iné obkladové materiály (kameň, drevo, keramika...) či omietkové fasády, ktoré je možné bez problémov umývať. S vápenatými omietkami z minulého storočia to určite nepôjde.

Druhy znečistenia fasád

Pre účinné čistene fasády je rozhodne dobré vedieť, akým druhom znečistenia vlastne čelíme. Vieme, že fasády v mestách sú vystavené omnoho vážnejším faktorom znečistenia ako iné domy či budovy na vidieku. Všeobecne však najčastejšími dôvodmi znečistenia sú:

  • smog a exhaláty od áut
  • víriaci sa prach a blato
  • znehodnotenie farebnosti UV žiarením
  • vplyv kyslého dažďa, stekajúcej vody po fasáde
  • machy a plesne
  • znečistenie vandalmi (sprejovanie, maľby)

Veľkým problémom pri klasických kontaktných fasádach je vtáctvo. Konkrétnejšie? Lastovičky. Lastovičky a ich hniezda sú veľkým nepriateľom mnohých fasád. Následné odstránenie hniezd a čistenie pozostatkov dá trochu zabrať, preto môžete použiť niektorý z nasledujúcich spôsobov čistenia fasády. Áno, použiť môžete aj tzv. hroty proti lastovičkám, no verte, že od ochrancov zvierat sa pochopenia nedočkáte a tento spôsob ochrany voči lastovičkám je v skutku neetický. Možno ďalší dôvod porozmýšľať nad odvetrávanou fasádou z kompaktných panelov, kde sa týmto problémom vyhnete.

Čistá fasáda je základ

Skôr ako sa dostaneme ku konkrétnym spôsobom čistenia fasády, viete, prečo je čistá fasáda dôležitá? Pochopiteľne, predovšetkým estetická stránka je tou najpodstatnejšou. Nikdy príliš nezaujme fasáda, ktorá je znečistená machom alebo ju zdobia škaredé fľaky a vyšednutá farba.

Rovnako tak je tu i funkčné hľadisko. Moderné fasády, zvlášť tie odvetrávané ale i klasické izolované fasády sa odporúča čistiť raz za 3 až 5 rokov. Na povrchu či v póroch fasády sa totiž tvoria nánosy nečistôt, v horšom prípade mikroorganizmov, ktoré spôsobujú upchávanie pórov a zhoršenú priedušnosť. Pri odvetraných fasádach to nie je problém, keďže je vytváraná difúzna medzera a cirkulácia vzduchu tak plynule funguje.

Čistá fasáda však domu pridáva na hodnote a pomáha aj pri prípadnom predaji. Fasáda, ktorá je udržiavaná, má rozhodne vyššiu stálosť a životnosť. Ideálne je fasádu čistiť vždy pri aj po nejakom zásahu či menšej rekonštrukcii.

Kompaktné panely - stačí aj saponát

Zdá sa vám to príliš jednoduché? Na niektoré druhy fasád by to rozhodne nezabralo a museli by ste kupovať rôzne špeciálne prípravky a používať špecifické metódy čistenia. V prípade kompaktných panelov aj vrátane tých našich, Trespa ® Meteon ® , Fundermax ®, to ale stačí. Okrem toho, že tieto panely garantujú dlhú životnosť, farebnú stálosť, odolnosť voči vetru i dažďu, určite stojí za to aj ich jednoduchá údržba. Exteriérové panely sú práve vďaka týmto vlastnostiam používané v mestách na nízke i vysokopodlažné budovy, kde odolávajú najťažším podmienkam. Dokonca aj pri čistení grafitov vám netreba nič iné ako saponátovú vodu a vysokotlakový čistič.

Pri ostatných kontaktných druhoch fasád možno použiť nasledujúce spôsoby čistenia fasády.

Vysokotlakový čistič

Práve najčastejšou metódou je prosté čistenie vysokým tlakom vody. Tzv. čistenie za pomoci wapky vás zbaví väčšiny mechanických znečistení. Wapku možno použiť aj na omietkové fasády (silikátové, silikónové, nanočasticové) alebo obklady (kameň, keramika, drevo). Treba však dbať na to, že tlak vody je silný a preto sa odporúča dodržiavať vzdialenosť vodnej trysky od povrchu aspoň 15 centimetrov.

Pieskovanie

Menej zaužívaná metóda, čistenie abrazívom, pieskom. Hoci sa pri pohľade na túto čistiacu metódu zdá, že všetko ešte viac znečistí, nie je tomu tak. Pieskovanie prebieha za pomoci prúdenia vzduchu, ktorý silným tlakom vytvára prúd piesku. Existujú aj variácie, kedy je piesok zvlhčovaný a tým pádom nedochádza k takej prašnosti. Najčastejšie sa týmto spôsobom čistia staré kamenné obklady. Čistenie je účinné voči machom, lišajníkom a iným mikroorganizmom.

Rotačná kefa

Mnohým je tento spôsob známy aj pri čistení zámkovej dlažby. Čistenie fasády za pomoci tlaku vody a rotačnej kefy je veľmi šetrné a účinné. Na čistenie sa používa voda, ktorá je demineralizovaná a chemický koncentrát, ktorý umožňuje naviazanie čiastočiek prachu a iných nečistôt. Zároveň vytvára aj ochrannú nanovrstvu, ktorá zabezpečí vyššiu odolnosť fasády. Týmto spôsobom možno čistiť úplne každý druh fasády. Poradí si s machmi, sadzami, prachom, mastnotou a oživí aj zašlú farbu.

Suchý ľad

Jedna z najnovších metód čistenia fasád je za pomoci suchého ľadu. Toto čistenie je naozaj hĺbkové a možno ho označiť za jedno z najúčinnejších. Čistenie prebieha za pomoci špeciálneho dávkovacieho zariadenia, ktoré produkuje suchý ľad o teplote – 70 až – 80 °C. Týmto spôsobom dochádza k termálnemu šoku a vrstvy nečistôt sú tak maximálne narušené. Tlakom chladného vzduchu, ktorým prúdia čiastočky ľadu sú nečistoty odstránené. Vďaka tejto metóde nie je nijakým spôsobom znehodnotená kvalita povrchu fasády a navyše ide o veľmi ekologický spôsob čistenia.