O drevenej fasáde ste už toho možno počuli veľa. V predchádzajúcich článkoch sme ju spomínali aj my, keďže patrí medzi druhy odvetrávaných fasád. Drevený obklad patrí medzi najstaršie druhy obkladových materiálov vôbec. Pracovalo sa s ním už v stredoveku. Stavbe dodáva prírodný vzhľad a zároveň moderný dizajn. Okrem toho majú drevené fasády naozaj kvalitné fyzikálne vlastnosti a dobre sa s drevom pracuje. Poďme si teda drevený obklad fasády predstaviť bližšie.

Vlastnosti drevenej fasády

Nebudeme chodiť okolo stromu a rovno si povieme, prečo je drevo tak obľúbeným materiálom pre obklad fasád.

  • Nadčasovosť – je to tak, drevené obklady fasády sú nadčasové a nikto nikdy nepovie, že pôsobia staromódne. Drevo prirodzene starne a práve to vytvára vskutku očarujúci efekt.
  • Kvalitný izolant – prírodné drevo ako také má v porovnaní s ostatnými druhmi odvetrávaných fasád prirodzene dobré izolačné vlastnosti. Tepelne izoluje až 6x lepšie ako napríklad klasická vápenná omietka.
  • Odolnosť a trvácnosť – mnohí záujemcovia majú obavy z toho, že drevená fasáda časom chradne a stráca svoj imidž. Drevo je prírodný materiál. Jeho farba sa časom mení, no životnosť dreva je okolo 40 až 60 rokov. K povrchovej úprave dreva sa ešte dostaneme. Verte však, že starostlivosť nie je tak náročná, aby vás mala odradiť.
  • Jedinečný dizajn – okrem toho, že drevená fasáda je nadčasovou, svojím vzhľadom pôsobí luxusne, originálne a upúta každé jedno oko. Drevo ako také môžete dostať v rôznych variáciách. Či už z hľadiska druhu dreva alebo jeho štruktúry či úpravy. Špecifický dizajn možno docieliť i spôsobom montáže.

Správny druh dreva

Väčšina záujemcov sa pre drevenú fasádu rozhoduje kvôli vzhľadu. Prirodzene, naturálny dizajn je v skutku lákavým aj v prípade moderných stavieb (penzióny, hotely). A pokiaľ chcete drevený obklad použiť v prípade chaty či drevostavby, súzvuk s prírodou dosiahnete maximálne ako sa len dá. Aby ste však zvolili vhodný dizajn, musíte zvoliť aj správny druh dreva. Pochopiteľne, práve drevo má svoj vzhľad a štruktúru, ktorá je najkrajšia naturálna. Bez úpravy. Drevené obklady však možno brúsiť či meniť ich odtiene a podobne. Doba sa mení a dnes sú populárne obklady z Termodreva, ktoré je tepelne upravené a je zvýšená jeho odolnosť i farebná stálosť. Samozrejme, efekt naturálneho dreva dosiahnete, len už to nie je čistá príroda. Z čoho sú najčastejšie prírodné drevené obklady?

Najčastejšie ide o smrek, smrekovec a borovicu. Naše domáce dreviny. Na povrch sa nanáša iba ochrana voči škodcom a je iba na vás, či požiadate o povrchovú úpravu glazúrou a lakom. Ak nemáte strach buchnúť sa po vrecku, siahnuť môžete aj po exotických drevinách. Sibírsky smrekovec či odroda Ipe, Bangkirai, Masarnduba (veľmi drahý druh dreva), škandinávsky smrek alebo červený céder a iné exotické dreviny. Tieto dreviny majú svoju spoločnú vlastnosť. Sú extrémne odolné, čo koniec - koncov preukazujú v samotnej prírode. A čo viac? Drevo prirodzene mení svoj vzhľad. Bledne, šedne a to vytvára skutočný efekt naturálnosti. Samozrejme, kto chce zachovať pôvodný vzhľad dreva čo možno najdlhšie, musí ho pravidelne ošetrovať.

Inštalácia drevenej fasády

Drevený fasádny obklad, ako sme spomínali, je druhom odvetrávanej fasády. To znamená, že má všetky jej nespochybniteľné výhody. Drevená fasáda sa vždy inštaluje na nosný rošt (drevo, hliník). Tento rošt sa pripevňuje na exteriérové obvodové steny budovy. Do konštrukcie samotného roštu sa vkladá ešte izolácia. Najčastejšie ide o minerálnu vlnu. Okrem toho sa ešte používa aj špeciálna difúzna fólia, ktorá napomáha izolácii ako i ochrane pred intenzívnym dažďom, keďže drevo bez úpravy má vyššiu nasiakavosť. Tým, že sa následne drevený fasádny obklad pripevňuje na konštrukciu, vzniká difúzna medzera, ktorá umožňuje odvetrávanie fasády a zabraňuje vzniku vlhkosti.

Smer fasády – vodorovne alebo zvislo

Tu rozhoduje predovšetkým váš vkus. Nedajte sa odradiť, ak vám niekto povie, že vodorovne uložený fasádny obklad je na konštrukciu omnoho náročnejší. Ak sa vám drevený obklad páči vodorovne, choďte do toho.

Je však pravda, že zvislý obklad má jednu výhodou. Voda totiž steká priamo dole a preto nemá takú možnosť udržiavať sa v žilkách dreva či škárach. Možno tak povedať, že zvislým obložením nedochádza k takej degradácii dreva. Závisí však od toho, ako je drevo ošetrené.

Medzery alebo plný obklad

Ukladanie okrem toho, že môže prebiehať zvislo alebo vodorovne, môže prebiehať takisto tak, že vznikajú po uložení medzery. Často sa využíva spôsob plného obkladu, ktorý je uzatvorený. Výhoda, kedy je medzi doskami medzera, je tá, že fasáda má zabezpečenú lepšiu cirkuláciu vzduchu. S drobnými medzerami takisto fasáda vyzerá prirodzenejšie. Je to však vec vkusu.

Ošetrovanie drevenej fasády

Niekto to nechá na prírodu a niekto sa rozhodne o drevo starostlivo dbať. Udržať drevenú fasádu v dobrej kondícii nie je až tak náročné, ako mnohí avizujú. Samozrejme, pred aplikáciou by už v základe malo prísť k ošetreniu dreva proti roztočom. Ide o prírodné oleje, ktoré vzhľad dreva nijakým spôsobom nezmenia. Potom je už na vás, či sa rozhodnete drevenú fasádu natierať alebo nie. Ošetriť drevo glazúrou vám zaručí, že sa vytvorí ochranný filter, ktorý zvýši farebnú stálosť dreveného obkladu a zníži nasiakavosť dreva. Ak zvolíte povrchovú úpravu, myslite na to, že náter musíte pravidelne opakovať približne každých 5 rokov. Starý náter je potrebné obrúsiť a natrieť na novo. Ak teda túžite po tom, aby drevo vyzeralo aj po 20 rokoch tak ako na začiatku, povrchová úprava je nutnosťou.

Myslite na detaily

Inštalácia drevenej fasády je niekedy náročnejšia, inokedy zasa jednoduchšia. Tak to ale chodí aj pri iných druhoch fasád. Skôr ako sa pre aplikáciu drevenej fasády rozhodnete, poraďte sa s realizátorom stavby či architektom, ako budete riešiť rohy budovy, okná či obloženie dverí. Ide často o detaily, ktoré môžu celý výsledný efekt ovplyvniť do vysokej miery.

Postrehy na záver

Na záver pre vás máme niekoľko postrehov, ktoré určite oceníte. Prírodný drevený obklad však nie je jedinou možnosťou, ako na exteriér budovy dostať „drevo.“ Siahnuť môžete aj po imitácii dreveného obkladu. Aj medzi kompaktnými panelmi nájdete fasádne obklady s imitáciou prírodného dreva.

Ďalší postrehom je trvácnosť dreva. Tá sa líši samozrejme vzhľadom na druh dreviny, z ktorej je fasádny obklad vyrobený. Platí však pravidlo, že neošetrené drevo vydrží zhruba o 10 až 15 rokov menej ako drevo ošetrené glazúrou či spomínané termodrevo, ktoré sa teší čoraz väčšej obľube práve vďaka životnosti a menej náročnej údržbe.

Koľko vlastne stojí drevený fasádadny obklad? Ak zvolíte termodrevo, kde už však budete mať v hlave, že nejde o čisto produkt prírody, zaplatíte okolo 10 - 25 €/m 2 . Pri borovici to bude okolo 40 €/m 2 . Z prírodných drevín je najlacnejší tatranský smrek, ktorý zoženiete aj pod 10 eur za meter štvorcový. Najdrahší je červený céder, za meter štvorcový zaplatíte okolo 70 eur.