Trendom dnešnej doby nepodlieha len móda či IT technológie, ale aj architektúra.Moderné rodinné domy či verejné budovy sa aj dnes riadia špecifickými trendmi,ktoré udávajú smer. V rámci vizuálnych prvkov mnohých stavieb je hlavným aspektom exteriérový dizajn, a teda fasáda. Samozrejme, trh ponúka desiatky možností. My si však predstavíme druh fasády, ktorý je nielen prvkom vytvárajúcim unikátny dizajn. Odvetrané fasády sú totiž inovatívnym druhom fasády,ktorý spĺňa tie najprísnejšie kvalitatívne kritériá.

Čo je odvetraná fasáda?

Odvetraná fasáda je špecifickým druhom fasády, ktorej hlavný rozdiel je, že samotné murivo nie je v priamom kontakte s obkladom, povrchom fasády. Murivo je odizolované za pomoci izolačného materiálu a práve tu vzniká vzduchová medzera medzi izoláciou a obkladom. Vytvára sa tu cirkulácia vzduchu, čo má pozitívny vplyv na odvádzanie vlhkosti z muriva a samotnú paropriepustnosť celej fasády. Tento fasádny systém takisto zabezpečí perfektné akustické vlastnosti.

Odvetrané fasády Trespa®Meteon®

Trespa®Meteon® je inovatívny druh kompaktných panelov, ktoré slúžia pre exteriérový obklad fasád domov či verejných budov. Panely sú dokonale odolné voči UV žiareniu a dlhodobo si tak zachovávajú svoje vizuálne vlastnosti. Vyrobené sú zo 70 % z prírodných vlákien. Ide teda o ekologické a inovatívne riešenie, ktoré vám navyše umožňuje vybrať si zo širokej ponuky farieb, textúr a vzorov. Naša spoločnosť Profi Compact ponúka klientom tri druhy panelov:

● Trespa® Meteon®

● Trespa® Meteon® LUMEN

● Trespa® Meteon® FOCUS

Farba podľa vlastnej fantázie

Farebné odtiene odvetranej fasády sú rôzne v závislosti od toho, aký druh panelov Trespa® Meteon® si z našej ponuky vyberiete. Každý jeden druh je špecifický určitými vlastnosťami, predovšetkým čo sa vizuálnej podoby týka. Matný, lesklý,metalický či s nádychom drevodekoru. Trespa® ponúka skutočne širokú škálu farieb či imitácií materiálov, ktoré napomôžu vytvoriť unikátny príbeh celej fasády.

Zaručená odolnosť

Panely,ktoré sú mechanicky montované na nosnú konštrukciu a vytvárajú odvetrané fasády domov či budov, sú okrem UV žiarenia odolné aj voči poryvom vetra, vlhkosti či akejkoľvek nepriazni počasia. Navyše sú panely vysoko odolné aj voči mechanickému poškodeniu, a teda aj nárazom či prípadnému tlaku. Odvetraná fasáda má vynikajúce termoregulačné a predovšetkým izolačné vlastnosti.Navyše, kompaktné panely sú ľahko udržiavateľné a umývateľné.

Abstraktný dizajn

Inovácia je základným aspektom, na ktorom si Trespa® dáva záležať. Nielen v technológiách výroby, ale aj schopnosti zaujať neobyčajným dizajnom. Odvetrané fasády umožňujú architektom vytvárať skvostné diela, ktoré prezentujú dokonalé estetické cítenie. Rozmanité farby či textúry sú základom pre dizajn, ktorý dokáže za pomoci geniálnej kombinácie architekta pretvoriť na abstraktné umenie.

Profesionálna montáž

Inštalácia odvetrávanej fasády môže prebiehať dvoma spôsobmi, ktoré sa líšia predovšetkým typom ukotvenia. Prvou možnosťou je, že k zateplenej nosnej konštrukcii –podkladu sa primuruje nenosná priečka.Druhou možnosťou je pre zmenu, že do podkladu sa upevní závesná konštrukcia, na ktorú sa aplikujú kompaktné panely. Panely sa buď to skrutkujú, nitujú alebo pripevňujú skrytými, či viditeľnými závesmi. Pomerne často sa takisto pripevňujú špeciálnym lepiacim systémom. Montáž si vyžaduje profesionálov, ktorí narežú panely priamo na mieste alebo namontujú už vopred CNC strojom narezané panely podľa daných rozmerov.